Japońskie naleśniki „Dorayaki”

naleśniki japońskieDorayaki są to naleśniki o słodkim nadzieniu zwanym pastą „anko” , która ma bardzo ciekawy smak. Potrawę wykonujemy z łatwością, gdyż bez problemu mamy dostęp do produktów, które będą nam potrzebne do przygotowania tego jakże smacznego dania.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczka sody do pieczenia
  • olej do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 łyżeczka soli
  • 25 dag czerwonej fasoli
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Do małej miseczki wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej sodę. Do głębokiego naczynia wsypujemy cukier i wbijamy jajka, po czym wlewamy wodę z sodą. Następnie powoli wsypujemy mąkę dokładnie mieszając. Z masy zaczynamy smażymy okrągłe placuszki. Po usmażeniu odkładamy do ostygnięcia.

Do przygotowania farszu potrzebna nam miękka fasola, czyli taka, którą należy gotować w garnku aż do wrzenia, po czym pozostawić na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Następnie przekładamy fasolkę do garnka gdzie znajduję się około litra wody i znów należy doprowadzić wodę do wrzenia i  pozostawić fasolkę na godzinę na małym ogniu. Po czym należy odlać wodę, a do garnka wsypać cukier i sól. Dokładnie wymieszać i gotować aż woda całkiem wyparuje. Całość pozostawić do ostygnięcia.

Następnie na placek wykładamy ostygniętą fasolową masę i przykrywamy drugim naleśnikiem. Brzegi placuszków docisnąć do siebie, tak aby się połączyły.



Podziel się wpisem ze znajomymi:

5 komentarzy “Japońskie naleśniki „Dorayaki”

  1. Anonim

    3 szklanki cukru na szklankę mąki 😀
    Smacznego!

    • anonim lipiec

      hahahahahahahha no

  2. :-)

    Zastanawia mnie tylko, jak taki naleśnik będzie smakował. Przecież nasza czerwona fasola nie jest słodka tak jak anko, nie będzie to trochę dziwne??

  3. Paweł Malanowski

    Chyba tego cukru za dużo a wody za mało.

  4. Paweł Malanowski

    Powinno być 3/4 szklanki cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.