Klasyczne naleśniki

naleśniki klasyczneProsty przepis na tradycyjne, polskie naleśniki. Danie przygotowujemy bardzo szybko za pomocą podstawowych składników. Naleśniki mimo swojej prostoty posiadają niezwykły smak.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Na początek potrzebujemy przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli mąkę, jako, wodę, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Następnie wszystko należy zmiksować aby powstało gładkie ciasto (bez żadnych grudek).

Po przygotowaniu ciasta możemy przejść do smażenia. Przygotowujemy patelnię i wlewamy łyżkę wazową naszego ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Naleśniki najlepiej smakują z dżemem truskawkowym lub śliwkowym oraz białym serem.



Podziel się wpisem ze znajomymi:

38 komentarzy “Klasyczne naleśniki

  1. jeremi

    super przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    polecam

  2. jola

    moje się kleiły do patelni i cieżko było je przewrócic na drugą stronę… hmm

    • sylwia

      Tefal to podstawia

  3. jola

    były kruche ..

  4. I'm

    Super, polecam przepis REwelka

  5. MałaMi

    Niestety, przywiera do patelni, nie da się oderwać i w konsekwencji mój pies się ucieszył.

    • sylwia

      zainwestuj w dobra patelnie. Moje sie udały, bo smażyłam na patelni tefala.

      • lisek

        Mam specjalna do nalesnikow z tefala i też przywieralo jak cholera.

        • magda

          Moje nie przywieraja a robie je na zwyklej patelni. Przepisu uzywam innego jak i tez nie wrzucam wszystkego na raz.Nalesniki mam pyszne i nie sa jak guma. :)

    • Anonim

      To ze w przepisie jest olej nie znaczy że nie trzeba dać kapkę na patelnie… Albo w konsekwencji zainwestować w nową

  6. aga-kostrzyn nad odra

    super przepis-polecam mi nie przywierało musi byc patelnia natłuszczona i nagrzana
    ,->

  7. beata

    Super przepis, naleśniki przepyszne, nie przywierają do patelni jak inni piszą

  8. martyna

    Chciałam zrobić mamie niespodziankę i wyszło wiadomo mama oceni dobrze ale moja młodsza siostra nawet mnie pochwaliła! ♥♡♥♡♥♡♥♡

  9. Roman

    A ja pierwszy raz w życiu robilem naleśniki i wyszły wspaniale. Nic nie przywierało do patelni.

  10. Aneta

    Super przepis,naleśniczki przepyszne. Polecam :)

  11. ania

    dodaj do naleśniki olej i co 3 naleśniki kapkę oleju

  12. Iza

    Ciasto w porzadku. Jesli ktos ma problem z przywieraniem ciasta do patelni to włóżcie ciasto do lodowki na pol godziny. Polaczenie wody i maki daje nam gluten ktory utrudnia smazenie. Jesli wlozymy ciasto do lodowki, gluten sie wytraci. :)

  13. Kylo

    Do naleśników nie dodaje się oleju bo wyjdzie zakalec. Wodę zamienić na mleko.

    • magda

      Nie prawda. Zawsze dodaje i mam nalesniki palce lizac. A smaze je potem bez oleju i nie przywieraja ani sie nie pala :)

  14. Justyna

    Fajny przepis ale ja dodaję mniej oleju i płaską łyżkę cukru przepis polecam 😉

  15. Magda

    Świetny przepis zupełnie nie przywieraja

  16. kinga

    Pyszne naleśniki! W ogóle nie przywierają :)

  17. Macecosiek

    TE NALEŚNICZKI (TAK JE SWEETAŚNIE NAZYWWAM ) SSĄ PYSZNE I SYCONCE. WOGÓLE NIE PRZYWIERAJĄ DO RYJA. CZAD ZASWSZE TRAFIAM NA OJOM IUIUIU !! ALE NIE DZIŚ BYŁO GENIALNIE I WYBORNIE !!! POLECAM GORĄCO :*

    ~MACECOSIEK Z KRAJINY OSTRONIEMEK

  18. Dawid

    naleśniki super i nie musi być żadnej patelni z tefala wystarczy dać trochę oleju i jest ok :)

  19. Natalka

    Nalesnicznki supcio, zawsze wychodzą i pięknie pachną. Polecam każdemu amatorowi.

  20. mama trojga dzieci

    moje dzieci jadły z apetytem przepis klasyczny ale pyszny :) polecam każdym smacznego :)

  21. mama trojga dzieci

    moje dzieci jadły z apetytem przepis klasyczny ale pyszny :) polecam każdym smacznego

    • ela:P

      niestety nie mam dzieci ale wszysty domownicy jedli :)))

  22. Marcin

    Tego szukałem:)

  23. naleśnik ;p

    Pierwszy raz robiłem naleśniki i wyszły wspaniale !!! 😀

  24. Jolka

    Dziękuję za ten przepis, jest rewelacyjny!

  25. Marta

    Faktycznie wyszły pyszne! Wcale się nie kleiły, bo smazyłam na patelni teflonowej. Polecam. Dzięki za przepis!

  26. bu

    Pycha. Jedynie musiałam dodac troche wiecej maki niż podane, ale poza tym super. Polecam

  27. edyta

    Superowy przepis! Nic nie przywiera a naleśniki sa przepyszne!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.