Klasyczne naleśniki

naleśniki klasyczneProsty przepis na tradycyjne, polskie naleśniki. Danie przygotowujemy bardzo szybko za pomocą podstawowych składników. Naleśniki mimo swojej prostoty posiadają niezwykły smak.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Na początek potrzebujemy przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli mąkę, jako, wodę, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Następnie wszystko należy zmiksować aby powstało gładkie ciasto (bez żadnych grudek).

Po przygotowaniu ciasta możemy przejść do smażenia. Przygotowujemy patelnię i wlewamy łyżkę wazową naszego ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Naleśniki najlepiej smakują z dżemem truskawkowym lub śliwkowym oraz białym serem.



Podziel się wpisem ze znajomymi:

31 komentarzy “Klasyczne naleśniki

  1. jeremi

    super przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    polecam

  2. jola

    moje się kleiły do patelni i cieżko było je przewrócic na drugą stronę… hmm

    • sylwia

      Tefal to podstawia

  3. jola

    były kruche ..

  4. I'm

    Super, polecam przepis REwelka

  5. MałaMi

    Niestety, przywiera do patelni, nie da się oderwać i w konsekwencji mój pies się ucieszył.

    • sylwia

      zainwestuj w dobra patelnie. Moje sie udały, bo smażyłam na patelni tefala.

  6. aga-kostrzyn nad odra

    super przepis-polecam mi nie przywierało musi byc patelnia natłuszczona i nagrzana
    ,->

  7. beata

    Super przepis, naleśniki przepyszne, nie przywierają do patelni jak inni piszą

  8. martyna

    Chciałam zrobić mamie niespodziankę i wyszło wiadomo mama oceni dobrze ale moja młodsza siostra nawet mnie pochwaliła! ♥♡♥♡♥♡♥♡

  9. Roman

    A ja pierwszy raz w życiu robilem naleśniki i wyszły wspaniale. Nic nie przywierało do patelni.

  10. Aneta

    Super przepis,naleśniczki przepyszne. Polecam :)

  11. ania

    dodaj do naleśniki olej i co 3 naleśniki kapkę oleju

  12. Iza

    Ciasto w porzadku. Jesli ktos ma problem z przywieraniem ciasta do patelni to włóżcie ciasto do lodowki na pol godziny. Polaczenie wody i maki daje nam gluten ktory utrudnia smazenie. Jesli wlozymy ciasto do lodowki, gluten sie wytraci. :)

  13. Kylo

    Do naleśników nie dodaje się oleju bo wyjdzie zakalec. Wodę zamienić na mleko.

  14. Justyna

    Fajny przepis ale ja dodaję mniej oleju i płaską łyżkę cukru przepis polecam ;)

  15. Magda

    Świetny przepis zupełnie nie przywieraja

  16. kinga

    Pyszne naleśniki! W ogóle nie przywierają :)

  17. Macecosiek

    TE NALEŚNICZKI (TAK JE SWEETAŚNIE NAZYWWAM ) SSĄ PYSZNE I SYCONCE. WOGÓLE NIE PRZYWIERAJĄ DO RYJA. CZAD ZASWSZE TRAFIAM NA OJOM IUIUIU !! ALE NIE DZIŚ BYŁO GENIALNIE I WYBORNIE !!! POLECAM GORĄCO :*

    ~MACECOSIEK Z KRAJINY OSTRONIEMEK

  18. Dawid

    naleśniki super i nie musi być żadnej patelni z tefala wystarczy dać trochę oleju i jest ok :)

  19. Natalka

    Nalesnicznki supcio, zawsze wychodzą i pięknie pachną. Polecam każdemu amatorowi.

  20. mama trojga dzieci

    moje dzieci jadły z apetytem przepis klasyczny ale pyszny :) polecam każdym smacznego :)

  21. mama trojga dzieci

    moje dzieci jadły z apetytem przepis klasyczny ale pyszny :) polecam każdym smacznego

    • ela:P

      niestety nie mam dzieci ale wszysty domownicy jedli :)))

  22. Marcin

    Tego szukałem:)

  23. naleśnik ;p

    Pierwszy raz robiłem naleśniki i wyszły wspaniale !!! :D

  24. Jolka

    Dziękuję za ten przepis, jest rewelacyjny!

  25. Marta

    Faktycznie wyszły pyszne! Wcale się nie kleiły, bo smazyłam na patelni teflonowej. Polecam. Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*