Klasyczne naleśniki

naleśniki klasyczne

Prosty przepis na tradycyjne, polskie naleśniki. Danie przygotowujemy bardzo szybko za pomocą podstawowych składników. Naleśniki mimo swojej prostoty posiadają niezwykły smak.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Na początek potrzebujemy przygotować ciasto na naleśniki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli mąkę, jako, wodę, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Następnie wszystko należy zmiksować aby powstało gładkie ciasto (bez żadnych grudek).

Po przygotowaniu ciasta możemy przejść do smażenia. Przygotowujemy patelnię i wlewamy łyżkę wazową naszego ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Naleśniki najlepiej smakują z dżemem truskawkowym lub śliwkowym oraz białym serem.

23 comments on “Klasyczne naleśniki

  1. Chciałam zrobić mamie niespodziankę i wyszło wiadomo mama oceni dobrze ale moja młodsza siostra nawet mnie pochwaliła! ♥♡♥♡♥♡♥♡

  2. Ciasto w porzadku. Jesli ktos ma problem z przywieraniem ciasta do patelni to włóżcie ciasto do lodowki na pol godziny. Polaczenie wody i maki daje nam gluten ktory utrudnia smazenie. Jesli wlozymy ciasto do lodowki, gluten sie wytraci. :)

  3. TE NALEŚNICZKI (TAK JE SWEETAŚNIE NAZYWWAM ) SSĄ PYSZNE I SYCONCE. WOGÓLE NIE PRZYWIERAJĄ DO RYJA. CZAD ZASWSZE TRAFIAM NA OJOM IUIUIU !! ALE NIE DZIŚ BYŁO GENIALNIE I WYBORNIE !!! POLECAM GORĄCO :*

    ~MACECOSIEK Z KRAJINY OSTRONIEMEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*